|  Belfast  |  Várostörténet  |  Kultúra  |  Látnivalók  |  Média  |  Sport  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Várostörténet

A Belfast név, az angol változata az ír Béal Feirste szónak, amelyet a „Farset (folyó) Torkolata”-nak fordítanak. Ez arra a homokzátonyra utal, amelynél a Farset folyó a Lagan folyóval találkozik a Donegall Quay-nél, és a Belfast-tengeröbölbe ömlik, ez a terület központjául szolgált a később kialakuló városnak. A Farset folyó is az általa hordott hordalékról kapta a nevét, mivel az ír feirste szó azt jelenti, hogy `homokzátony´. Eredetileg ez egy jelentősebb folyó volt a város számára, hiszen a Farset a 19. század közepéig a High Streeten kikötőként szolgált. A városközpontban található Bank Street a folyóparthoz közel esik, míg a Bridge Street egy korábban ott álló híd után kapta a nevét. Bár, ahogy a Lagan folyó egyre inkább terjeszkedett a városban, úgy vált egyre inkább, a Farset híd jelentéktelenné, s szorult a High Street alá. Belfastot a Bronzkor óta lakják.

A Giant’s Ring, mely egy több mint 5000 éves őskori építészeti képződmény szintén a város közelében található, mint ahogy a vaskorból származó erődök is fellelhetők a közeli dombokon. Belfast a középkor folyamán nem bírt nagy jelentőséggel, megmaradt kis településnek. John de Courcy a mai városközpont helyén (a mai Castle Street mentén) építtetett egy kastélyt, mely nem bírt olyan jelentőséggel, mint a Carrickfergus Castle, amelyet északabbra helyezett el de Courcy 1177-ben. Az O’Neill család sokáig a környék leghíresebb famíliájának számított. A 14. században Hugh „Sárga” O’Neill leszármazottjai építették a Grey Castle-t Castlereaghban, mely jelenleg a város keleti részén fekszik. Conn O’Neill szintén nagy birtokkal rendelkezett a környéken, melyet a Connswater folyó (kelet Belfast) szelt ketté.

Belfast, Észak-Írország
Belfast, Észak-Írország (Foto: flickr by brian77kelley)


Belfast igazán a 17. században vált ismertté, mikor Sir Arthur Chichester megalapította. Ekkor főleg protestáns angol és skót bevándorlók éltek a városban. 1791-ben  megalapították a  Egyesült Írek Közösségét (Society of United Irishmen) Belfastban, miután Henry Joy McCracken és más prominens presbitáriunosok elolvasták Tone „Értekezés a Katolikus Írek Érdekében”, s ennek hatására, a városba invitálták tanácskozásra Theobald Wolfe Tonet és Thomas Russelt. Belfast a 18. , majd a 19. században tovább virágzott köszönhetően élénk kereskedelmi, valamint ipari életének, s ezzel Írország fontos ipari városává vált. Főként az ágyneműkészítés, a kötéllészítés, a dohányipar, a nehézipar és a hajógyártás volt jellemző a 19. században Belfast iparára. Később Belfast átvette Dublin szerepét, s az ország legnagyobb és legiparosodottabb városának mondhatta magát. A Harland and Wolff hajógyártással foglalkozó vállalat a világ egyik legnagyóbb hajógyártója volt akkoriban, s közel 35 ezer munkást alkalmazott. Belfastot a II, világháborúban hevesen bombázták. 1941-ben egyetlen támadás alkalmával a német bombázók közel ezer embert ölt meg, valamint több tízezren váltak fedélnélkülivé. London bombázásán kívül ekkor érte a legnagyobb csapás Nagy-Britanniát, a Blitz fedőnevet viselő támadássorozat alatt.

Belfast hivatalosan 1920 óta Észak-Írország fővárosa. Ahogy egyre inkább nagyvárossá vált Belfast, úgy kezdtek a konfliktusok kiéleződni a római katolikusok, valamint a protestánsok között. A szembenálló feleket a konfliktusok során már nevezték republikánsok és lojalisták harcának, de nevezték őket nacionalistáknak és unionisták ütközetének. A legutóbbi összecsapásuk, melyet a helyiek the Troubles-nek neveztek, körülbelül 1969-től az 1990-es évek végéig tartott. Belfast főleg az 1970-es években sínylette meg az összecsapásokat, hiszen ekkoriban mindkét oldalon fegyveres szervezeteket hoztak létre. Bombázások, merényletek és utcai erőszak, mind- mind beárnyékolta a Troubles időszakát. 1972-ben a „véres pénteken” az IRA 22 bombát robbantott fel a városközpontban, mely kilenc áldozattal járt. Összesen 1969 és 2001 között 1500 ember esett a politikai csatározások áldozatává a városban.

Belfast, Észak-Írország
Belfast, Észak-Írország (Foto: flickr by xsphotos)


Az utóbbi időben egyre kevesebbet lehet hallani a két szembenálló szervezetről. 2004 december 20.-án 26.4 millió fontot loptak el az Északi Bankból (Belfast Központjában található), mely az Egyesült Királyság legnagyobb értékű rablásává vált. A rendőri nyomozás után a rablással az IRA-t (Ír Republikánus Fegyvereseket) vádolták meg. A rendfenntartás az Északír Rendőrszolgálat feladata, s az utóbbi évek kimutatása szerint , az erőszakos cselekmények északon, délen, és keleten jelentősen visszaszorultak az utóbbi időben 2002 és 2006 között. Nyugat-Belfastban azonban nőtt a bűncselekmények száma ebben a periódusban.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Belfast